sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Sisustussuunnittelua

(C) Jesse Kakkola / koti.in

Koska rakennustyöt olivat hyvässä vauhdissa tehtaalla ja valmistakin on jo marraskuun lopulla, tuli kiire suunnitella talon sisustus.

Meillä oli joitain yksittäisiä ideoita käytettävistä väreistä ja yksityiskohdista, mutta ei hajuakaan, miten näistä rakennettaisiin yhteensopiva kokonaisuus. Päätimme antaa tehtävän ammattilaiselle.
Hommaan valikoitui Jesse Kakkola ja yrityksensä Koti.in. Olin tutustunut joihinkin Jessen aikaisempiin projekteihin, joiden jälki miellytti. Lisäksi Jesse oli valmis hyppäämään hommaan lyhyellä varoitusajalla. Töihin siis.
Meillä oli muutama ehdoton vaatimus talon sisustuksen suhteen: värejä pitää käyttää, yleisilme ei saa olla beige/harmaa tai mustavalkoinen. Kielletty väri, jota ei saa näkyä missään, on sininen. Lisäksi kaikissa pinnoissa pitää huomioida perheen suuret koirat; materiaalien on oltava kestäviä ja pestäviä.




Ensimmäiseen ideapalaveriin Jessen luona keräsimme kasapäin kuvia sisustuksista, jotka jollain tavalla kolahtivat meihin molempiin. Antti löysi netistä myös yhden upean yksityiskohdan, josta molemmat olimme oitis samaa mieltä: meille on saatava sellainen!
Näitä kuvia, talon pohjakuvaa ja meidän selostuksiamme ynnäten Jesse ja sisustusassistenttinsa Tinja Sarkanen aloittivat ideoinnin ja kokonaisuuden rakentamisen. Me huutelimme väliin 'juu' ja 'ei' tai 'ehkä' tai 'jotain tuohon suuntaan'. Välillä plärättiin katalogeja ja etsittiin lisää esimerkkikuvia netistä. Ensimmäisen neljätuntisen session jälkeen olimme kaikki nääntyneitä, mutta meillä oli sisustuksen päälinjat selvillä :) Eikä muuten tulisi beige ;)



Kotitehtäväksi ennen seuraavaa tapaamista, meille tuli etsiä sisustukseen istuvat materiaalit. Edessä oli siis matka RTV:lle, mistä löytyy Teijo-Talojen toimitussisältöön kuuluvat laatat, tapetit, lattiapäällysteet ja muut sisustustuotteet. Myymäläesimies Marjo Savumo Riihimäen RTV:llä oli meille suureksi avuksi ja lopulta toivotut tuotteet löytyivät yllättävänkin helposti! Mallipalat otettiin mukaan, jotta Jesse pääsi tsekkaamaan niiden sävyt ja sopivuuden kokonaisuuteen.


Toisella tapaamiskerralla keskityimme enemmän yksityiskohtiin ja tutkailimme edellisen session tuloksia. Linja piti, ja sillä jatkettiin. Pohdimme yhdessä myös valaistuksen toteuttamista, minkä pohjalta Jesse laatisi meille varsinaisen valaistussuunnitelman.
Nyt uskalsi jo huokaista helpotuksesta: talostamme tulisi toiveidemme mukaisesti värikäs ja villi ja kuitenkin viihtyisä! Kuubalainen makuuhuone, vähän Miami Vice-henkeä, voimakkaita värejä, luonto-aiheinen olohuone, studio ja sauna... Tuskin maltoin odottaa valmistumista!


torstai 26. syyskuuta 2013

Pohjatyöt valmistuvat ja runko nousee

Kun raudoitukset ovat valmiit, päästään tekemään vesijohto- ja viemärivetoja. Taloomme tulee kaksoisviemäröinti, jonka johdosta harmaat vedet päätyvät tontille rakennettuun imeyttämöön ja wc-vedet erilliseen umpisäiliöön. Tässä vaiheessa asennetaan myös kaikki vesijohdot, jotka kulkevat niinikään alapohjassa. Viimeinen asennus ennen betonivalua on vesikiertoisen lattialämmitysputkiston asennus.


Putkea on siinä monenlaista....


Eerolla ja Raimolla putkiasennus menossa, Tommi seuraa, miten työ edistyy

Lontoon metrokartta

Kaikki tiet vievät asennusaukolle


Pohjavalun jälkeen lähtee talon runko nousemaan. Tässä pitkät sivut hahmollaan.

Välipohja- ja kattopalkit nousevat paikalleen.






Nyt puetaan villainen välikerrasto koko talon ympäri. Ovi- ja ikkuna-aukot alkavat hahmottua rungosta.
Sisempi villapaita on valmis!

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Talo





Talomme pohjakuva muokattiin Teijo-Talot Taarnasta:
Taarna

Halusimme taloon kunnollisen, lämpimän kuistin, omat tilat koirille ja avoimen parven/korkean olohuonetilan.
Suunnittelija Satu Hellemaan kanssa väänsimme taloa suuntaan ja toiseen ja lopulta usean version jälkeen löytyi se toivomamme kokoonpano. 


Alakerrassa on yhteiset oleskelutilat, keittiö, kodinhoitohuone sekä kph ja sauna. Koirille jätettiin talon toisesta päädystä oma huone, jonne lisättiin kuisti ja sisäänkäynti. Tarvittaessa koirat saadaan erotettua koiraportilla omaan poteroonsa, vaikka suurimman osan aikaa viettävätkin koko alakerran alueella.
Ulko-ovia tuli neljä, kun halusimme terassille kulun myös keittiöstä, kodinhoitohuoneen oven lisäksi. 



Yläkerrasta tehtiin yksityisempi alue, jossa makuuhuoneen lisäksi sijaitsee Antin musiikkistudio ja toiseksi olohuoneeksi mielletty avoin parvi. Makuuhuoneen jatkeena on tilava, kuuden neliön vaatehuone, joka erotetaan makuuhuoneesta liukuovin.

Talon julkisivuja ei juurikaan muokattu alkuperäisestä, ympärille lisättiin ainoastaan tontin muotoon sopivat terassit.

Pihan puoleinen terassi, jonne pääsee kodinhoitohuoneen ja ruokailutilan ovista.

Pääsisäänkäynnin julkisivu/kuisti

Koirien oma kuisti/pääty

Olohuonepääty ja pääsisäänkäynti




perjantai 20. syyskuuta 2013

Talo tilaukseen

Talo tilaukseen

 

Heinäkuun lopulla saimme järjesteltyä käytännön asiat siihen malliin, että pääsimme viimein laittamaan talomme tilaukseen. Teijo-Talot Hämeen toimitusjohtajan, Olavi Hallikaisen kanssa lyötiin projektista kättä päälle ja tuotantopäällikkö Manu Niemisen kanssa sovittiin tarkemmista yksityiskohdista. Koska rakennuslupa oli jo valmiina ja tehtaalla tuotantopaikka talollemme varattuna, saimme samalla kertaa sovittua myös lopullisen toimitusajan: Marraskuun viimeisellä viikolla uusi kotimme on valmis ja tuodaan tontille! Tästä se sitten ihan oikeasti lähti! Ja samalla alkoi nousta talokuume!

 

Teijo-Talon rakennustapa poikkeaa kaikista muista käytetyistä menetelmistä patentoidun perustusratkaisunsa ansiosta. Talo toimitetaan asiakkaan tontille kokonaisena, joten talon painon kantavat, kiinteät teräsbetoniperustuksetkin tehdään jo tehtaalla. Rakentaminen aloitetaan siis pohjien raudoituksella ja valulla, ihan kuin millä tahansa työmaalla. Tällä kertaa työt tehdään kuitenkin sisällä tuotantohallissa, katon alla säältä suojassa!

 

Minä innokkaana kuvaajana kävin ottamassa tilannekatsauskuvia tuotantohallista harva se päivä. Tässä ensimmäinen vaihe, kun pohjaraudoitukset ovat valmiina. Alla vähän Styrofoamia, päällä PALJON rautaa!

-Terhi



tiistai 17. syyskuuta 2013

Taustaa

Moi!
Olemme Terhi ja Antti, koirallinen pariskunta Hämeenlinnasta, ja meille tulee Teijo-Talo.

Rakennusprojektimme lähti ajatustasolla käyntiin jo useampi vuosi sitten Teijo-Taloihin tutustumisen myötä. Kumpikaan meistä ei ole kiinnostunut rakentamisesta siinä määrin, että olisimme halunneet, saati osanneet omin käsin pistää tupaa pystyyn. Myöskään vuoden kestävän projektin vetäminen tontilla vuoroin räntäsateessa, pakkasessa ja paisteessa ei yhtään houkutellut, joten katseet kääntyivät talotehtaaseen. Meille sopivin (ja ainoa järkevä) tapa rakentaa, on tilata valmis Teijo-Talo, joka tehdään täysin valmiiksi sisällä tehtaassa, tuodaan kuorma-auton kyydissä tontille kokonaisena ja on jo toimituspäivänään muuttovalmis.
Käytännön osuus alkoi sopivan tontin etsimisellä. Veri veti maalle ja kaipasimme sekä taloon että tontille nykyistä enemmän tilaa. Kiertelimme Hämeenlinnan kehyskuntia Rengosta Lammille ja Janakkalasta Hattulaan. Yhdestä tontista ehdimme jo tarjouksenkin jättää, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna se ei onneksemme mennyt läpi, sillä tämä toinen löytömme oli selvästi sitä parempi! Kaupat parin hehtaarin määräalasta tehtiin heinäkuussa 2011 ja omaksi tilakseen se erotettiin kesällä 2012.


Keväällä ja kesällä 2012 teimme tontilla jonkin verran raivaus- ja puunkaatohommia ja tuumailimme rakennusten sijoittamista, tien- ja kaivon paikkaa sekä tontin muuta käyttöä. Syksyllä 2012 aloitettiin varsinainen suunnittelu ja rakennuslupa pantiin hakuun alkuvuonna 2013. Alueelle tarvittiin suunnittelutarveratkaisu, joten rakennuslupaa ja sen lainvoimaisuutta jouduttiin odottelemaan pari kuukautta. Maanrakennustyöt tehtiin kesäkuussa 2013 parin viikon aikana ennen juhannusta. Tuolloin tontille tehtiin tie, kaivettiin ja asennettiin kaivo sekä jätevesijärjestelmä, tasattiin talon alle tuleva sorapatja sekä vedettiin tontin sähkökaapeli ja pihavalojen sähköistykset. Myös autokatoksen, pihasaunan ja varaston pohjat tasattiin samassa rytäkässä. Talo tontille tuotaisiin sitten myöhemmin…



Tontin maalaji oli rakentamiseen otollinen, joten mitään isoja massanvaihtoja ei tarvinnut tehdä. Talon alle jäävä sorapeti tehtiin Teijo-Talojen yleisen maanrakennusohjeen mukaisesti, joten sen suhteen päästiin helpolla. Muitakaan vaikeuksia maanrakennuksen kanssa ei tullut: Ammattitaitoinen kaivinkonekuski yhdessä kokeneen vastaavan mestarin ja putkimiehen kanssa hoitivat homman mallikkaasti. Ainoan lisäkustannuksen aiheuttivat isot kivet, joita kaivuiden yhteydessä maasta nousi: niitä oli niin paljon, että emme halunneet säilöä niitä kaikkia tontilla. Kivet ja kaivuiden yhteydessä ylös nostetut kannot kuljetettiin sora-auton paluukuormissa murskattavaksi ja haketettavaksi uusiokäyttöön.

Talomalliksi Teijo-Talojen valmiista malleista valikoitui muotokieleltään yksinkertainen ja selkeälinjainen Taarna. Puolitoistakerroksisessa talossa tilat jakautuvat toivomallamme tavalla ja olohuoneeseen saatiin lisäksi avonainen tila hulppean korkeine ikkunoineen.  

Taarna-mallia muokattiin toiveidemme mukaisesti ja siihen lisättiin pari kuistia; toinen pääsisäänkäynnin yhteyteen, toinen koirien huoneen jatkeeksi, koirien omaksi sisäänkäynniksi. Talon kokonaispituutta jatkettiin metrillä, jotta ruokailutilaan saatiin sopimaan ovi ja olohuoneen koko hieman suuremmaksi. Ruokailutilan ovesta on nyt kulku talon pihanpuoleiselle, pitkälle ja osittain katettavalle terassille. Keittiön kalustevälin ikkuna muutettiin pystymallisesta vaakamalliseksi ja samanlainen lisättiin kodinhoitohuoneen kalusteväliin. Kodinhoitohuoneen kokoa lisättiin myös ja yläkerran pientä parvea kasvatettiin ulottumaan eteisen päälle. Näillä muutoksilla taloon tuli huoneistoalaa 124,5m2 ja kerrosalaa 152,5m2, huonejaon ollessa 4h + keittiö + parvi.

Koska maalla kaavamääräykset eivät ahdista talon sijoittamisen suhteen, katsoimme tontilla sen parhaan paikan: Aurinkoinen mäki, josta on upeat näkymät sekä omaan pihaan ja metsään että yli naapurin peltojen. Mäellä taloon saadaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja sadevesien kanssakin on turvallista elää, kun ne valuvat aina talosta poispäin. Myös jätevesien käsittelyyn rakennettavien järjestelmien vedet saatiin kulkemaan luonnollisesti alamäkeen.
Talo sijoitettiin sen korkeampi pitkä sivu kohti lounasta, jotta terasseille ja oleskelutiloihin saadaan paistetta ja päästään nauttimaan myös myöhäisimmästä ilta-auringosta. Koirien huone puolestaan jää varjoisimmalle pohjoispuolelle ja yläkerran makuuhuoneeseen pilkottaa aamuaurinko vain metsän takaa. Suotuisista ilmansuunnista huolimatta taloon tulee koneellinen jäähdytys, jotta emme paistu siellä kuumimpina kesäpäivinä!
Rakennuspaikka on sen verran kaukana tiestä, että näköyhteyttä sieltä talolle ei ole. Miinuspuoli tässä oli, että pihatietä piti rakentaa 160 metriä, mikä tietysti lisäsi kustannuksia.  Tällä kuitenkin taataan, että talossa ja sen ympäristössä saa olla täysin omissa oloissaan. 


Muut rakennukset, varasto, autokatos ja pihasauna sijoitetaan tontille siten, että ne muodostavat yhdessä talon kanssa intiimin, rajatun pihapiirin.
Koirille tontista aidattiin 1,5 hehtaaria, jossa ne saavat juoksennella vapaasti. Tontille johtava tie, autokatos ja pääsisäänkäynti jätettiin koirien oleskelutilojen ulkopuolelle. Näin kotiin saapuessa ei tarvitse joka kerta pelata porttien kanssa ja pelätä innokkaiden vastaanottajien jäävän tassuineen auton alle.
-Terhi