tiistai 17. syyskuuta 2013

Taustaa

Moi!
Olemme Terhi ja Antti, koirallinen pariskunta Hämeenlinnasta, ja meille tulee Teijo-Talo.

Rakennusprojektimme lähti ajatustasolla käyntiin jo useampi vuosi sitten Teijo-Taloihin tutustumisen myötä. Kumpikaan meistä ei ole kiinnostunut rakentamisesta siinä määrin, että olisimme halunneet, saati osanneet omin käsin pistää tupaa pystyyn. Myöskään vuoden kestävän projektin vetäminen tontilla vuoroin räntäsateessa, pakkasessa ja paisteessa ei yhtään houkutellut, joten katseet kääntyivät talotehtaaseen. Meille sopivin (ja ainoa järkevä) tapa rakentaa, on tilata valmis Teijo-Talo, joka tehdään täysin valmiiksi sisällä tehtaassa, tuodaan kuorma-auton kyydissä tontille kokonaisena ja on jo toimituspäivänään muuttovalmis.
Käytännön osuus alkoi sopivan tontin etsimisellä. Veri veti maalle ja kaipasimme sekä taloon että tontille nykyistä enemmän tilaa. Kiertelimme Hämeenlinnan kehyskuntia Rengosta Lammille ja Janakkalasta Hattulaan. Yhdestä tontista ehdimme jo tarjouksenkin jättää, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna se ei onneksemme mennyt läpi, sillä tämä toinen löytömme oli selvästi sitä parempi! Kaupat parin hehtaarin määräalasta tehtiin heinäkuussa 2011 ja omaksi tilakseen se erotettiin kesällä 2012.


Keväällä ja kesällä 2012 teimme tontilla jonkin verran raivaus- ja puunkaatohommia ja tuumailimme rakennusten sijoittamista, tien- ja kaivon paikkaa sekä tontin muuta käyttöä. Syksyllä 2012 aloitettiin varsinainen suunnittelu ja rakennuslupa pantiin hakuun alkuvuonna 2013. Alueelle tarvittiin suunnittelutarveratkaisu, joten rakennuslupaa ja sen lainvoimaisuutta jouduttiin odottelemaan pari kuukautta. Maanrakennustyöt tehtiin kesäkuussa 2013 parin viikon aikana ennen juhannusta. Tuolloin tontille tehtiin tie, kaivettiin ja asennettiin kaivo sekä jätevesijärjestelmä, tasattiin talon alle tuleva sorapatja sekä vedettiin tontin sähkökaapeli ja pihavalojen sähköistykset. Myös autokatoksen, pihasaunan ja varaston pohjat tasattiin samassa rytäkässä. Talo tontille tuotaisiin sitten myöhemmin…



Tontin maalaji oli rakentamiseen otollinen, joten mitään isoja massanvaihtoja ei tarvinnut tehdä. Talon alle jäävä sorapeti tehtiin Teijo-Talojen yleisen maanrakennusohjeen mukaisesti, joten sen suhteen päästiin helpolla. Muitakaan vaikeuksia maanrakennuksen kanssa ei tullut: Ammattitaitoinen kaivinkonekuski yhdessä kokeneen vastaavan mestarin ja putkimiehen kanssa hoitivat homman mallikkaasti. Ainoan lisäkustannuksen aiheuttivat isot kivet, joita kaivuiden yhteydessä maasta nousi: niitä oli niin paljon, että emme halunneet säilöä niitä kaikkia tontilla. Kivet ja kaivuiden yhteydessä ylös nostetut kannot kuljetettiin sora-auton paluukuormissa murskattavaksi ja haketettavaksi uusiokäyttöön.

Talomalliksi Teijo-Talojen valmiista malleista valikoitui muotokieleltään yksinkertainen ja selkeälinjainen Taarna. Puolitoistakerroksisessa talossa tilat jakautuvat toivomallamme tavalla ja olohuoneeseen saatiin lisäksi avonainen tila hulppean korkeine ikkunoineen.  

Taarna-mallia muokattiin toiveidemme mukaisesti ja siihen lisättiin pari kuistia; toinen pääsisäänkäynnin yhteyteen, toinen koirien huoneen jatkeeksi, koirien omaksi sisäänkäynniksi. Talon kokonaispituutta jatkettiin metrillä, jotta ruokailutilaan saatiin sopimaan ovi ja olohuoneen koko hieman suuremmaksi. Ruokailutilan ovesta on nyt kulku talon pihanpuoleiselle, pitkälle ja osittain katettavalle terassille. Keittiön kalustevälin ikkuna muutettiin pystymallisesta vaakamalliseksi ja samanlainen lisättiin kodinhoitohuoneen kalusteväliin. Kodinhoitohuoneen kokoa lisättiin myös ja yläkerran pientä parvea kasvatettiin ulottumaan eteisen päälle. Näillä muutoksilla taloon tuli huoneistoalaa 124,5m2 ja kerrosalaa 152,5m2, huonejaon ollessa 4h + keittiö + parvi.

Koska maalla kaavamääräykset eivät ahdista talon sijoittamisen suhteen, katsoimme tontilla sen parhaan paikan: Aurinkoinen mäki, josta on upeat näkymät sekä omaan pihaan ja metsään että yli naapurin peltojen. Mäellä taloon saadaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja sadevesien kanssakin on turvallista elää, kun ne valuvat aina talosta poispäin. Myös jätevesien käsittelyyn rakennettavien järjestelmien vedet saatiin kulkemaan luonnollisesti alamäkeen.
Talo sijoitettiin sen korkeampi pitkä sivu kohti lounasta, jotta terasseille ja oleskelutiloihin saadaan paistetta ja päästään nauttimaan myös myöhäisimmästä ilta-auringosta. Koirien huone puolestaan jää varjoisimmalle pohjoispuolelle ja yläkerran makuuhuoneeseen pilkottaa aamuaurinko vain metsän takaa. Suotuisista ilmansuunnista huolimatta taloon tulee koneellinen jäähdytys, jotta emme paistu siellä kuumimpina kesäpäivinä!
Rakennuspaikka on sen verran kaukana tiestä, että näköyhteyttä sieltä talolle ei ole. Miinuspuoli tässä oli, että pihatietä piti rakentaa 160 metriä, mikä tietysti lisäsi kustannuksia.  Tällä kuitenkin taataan, että talossa ja sen ympäristössä saa olla täysin omissa oloissaan. 


Muut rakennukset, varasto, autokatos ja pihasauna sijoitetaan tontille siten, että ne muodostavat yhdessä talon kanssa intiimin, rajatun pihapiirin.
Koirille tontista aidattiin 1,5 hehtaaria, jossa ne saavat juoksennella vapaasti. Tontille johtava tie, autokatos ja pääsisäänkäynti jätettiin koirien oleskelutilojen ulkopuolelle. Näin kotiin saapuessa ei tarvitse joka kerta pelata porttien kanssa ja pelätä innokkaiden vastaanottajien jäävän tassuineen auton alle.
-Terhi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti